Estem segurs que molts haureu sentit a dir aquesta dita popular, als vostres pares, als vostres avis o inclús sou vosaltres mateixos els qui la feu servir. També sabem que molts altres no l’haureu sentit a dir mai, per això avui us en parlem.
Fa poc vam posar a la fleca, sobre els pans, una pala de forner amb aquesta frase escrita, ho vam fer perquè per a nosaltres és especial, i ens encanta que el pa formi part de la nostra llengua i cultura.
D’ON PROVÉ AQUESTA DITA?
Un article de Lluís Soldevila al Portal Memòria.cat, ens explica que és una dita molt popular durant la guerra i els primers anys de la postguerra. Està relacionada amb l’escassetat d’aliments que hi havia aleshores, i la manca sobretot de pa, un aliment bàsic en aquella època.
L’autor de l’article explica que el pa, com la majoria d’aliments durant la guerra, estava racionat per a la població de peu de carrer, i que no el podien gaudir cada dia. A més, no ens imaginem un pa blanc de farines controlades com ara, eren pans com el pa negre.
QUÈ VOL DIR?
Doncs el cert és que al llarg dels anys s’ha utilitzat amb petits canvis o matisos en el significat, però sempre hi ha una base comuna, i la idea clau és que el pa és un aliment energètic. Un aliment que ens dona força i que aporta nutrients al nostre cos.
UNA RECOMANACIÓ ESPECIAL
Fa anys, el 2014 per ser exactes, es va dur a terme un reportatge a TV3 sobre el pa al programa Collita pròpia. Es parla sobre la seva elaboració, sobre com evoluciona i al final del reportatge parlen amb els germans Roca sobre els pans més innovadors que han elaborat.
El documental també reflexiona entorn d'aquesta dita que de fet, és la que tanca el programa. Us deixem un enllaç directe per si el voleu veure.
Fins a la pròxima!
Comentarios