top of page
Foto del escritorForncancorominas

EL PELEGRÍ DE TOSSA I LA COCA DE SANT SEBASTIÀ

Com cada any arriba el ritual que connecta el poble de Tossa de Mar amb Santa Coloma de Farners, concretament amb la seva església de Sant Sebastià. Es tracta d’un pelegrinatge d’uns 40 km i any rere any moltíssims participants acompanyen al pare pelegrí en aquest trajecte.


QUINA ÉS LA LLEGENDA DEL PELEGRÍ DE TOSSA?

Fa aproximadament cinc-cents anys, pel 1400, els habitants de Tossa de Mar van albirar un vaixell que anava a la deriva. Aquest, va atracar violentament a la platja del poble costaner. El vaixell, no portava cap bandera què indiqués la seva procedència i alguns dels ciutadans van entrar-hi per veure què havia passat i si hi havia algú. A bord no hi havia cap supervivent i van descobrir que tot el vaixell estava ple d’importants objectes de valor que van ser repartits arreu dels tossencs.


Però, no tot era tan idíl·lic com semblava. Una àvia del poble, que es deia que era “bruixa” veia molt estrany el que va passar, la barca que va atracar inesperadament. Va preveure que alguna desgràcia passaria al poble de Tossa de Mar. Tots els tripulants de l’embarcació havien mort a causa d’una infecció i en conseqüència tot el vaixell va quedar contaminat. Es va ordenar que tothom s’havia de desfer de tot el que tingués procedència d’aquell maleït vaixell, però molta gent no va fer cas i es van guardar objectes de valor.


Aviat, tot Tossa de Mar es va impregnar d’un núvol gris que va afectar la majoria de la població. Havia arribat la pesta. Alguns veïns fugien a diversos pobles. Una veïna que va decidir marxar del poble infestat, es va trobar a un personatge que li va comentar que no tornés a Tossa i que havia de trobar la imatge d’un sant que estava amagada a l’escala del campanar, concretament a sota. A més, li va esmentar que s’havia de matar a un xai i penjar-lo a la torre més alta de la vila. A continuació, haurien de marxar tot el poble a on la part ennegrida del xai marqués, per tal de portar la imatge del sant a la primera capella que hi hagués.


La dona va creure en les seves paraules i va aconseguir trobar la imatge del sant, que misteriosament es diu que tenia una cara semblant al personatge qui li va dir tot el que havia de fer per desfer-se de la pesta que inundava el poble de Tossa de Mar. El sant era Sant Sebastià.


Seguidament, la pell d’un xai es va penjar a la torre d’en Joanàs i aquesta es va ennegrir cap a la part de muntanya. Per tant, el camí que havien de fer era amb destí a l’ermita de Sant Sebastià, situada al nostre poble de Santa Coloma de Farners.


Alguns dels veïns que quedaven, van portar la imatge del sant penjada a les espatlles fent el perillós i complicat camí cap a Santa Coloma. L’endemà, van fer el pelegrinatge de tornada amb la petita esperança que hagués funcionat. I ho va fer, amb el pas del temps, el poble es va anant recuperant de la pesta i aquesta va desaparèixer en pocs dies.


A partir d’aquí, és quan es va dur a terme un jurament just davant el sagrari de l’església de Tossa, Sant Vicenç, el patró d’aquest poble. En aquest es va dir que cada 20 i 21 de gener, per tal d’agrair la cura misteriosa i miraculosa de la pesta, el poble de Tossa de Mar pelegrinarà fins a l’ermita de Sant Sebastià. A partir d’aquí, anualment, el pare pelegrí és acompanyat per la gent del poble de Tossa i altra gent que ha fet una promesa. D’aquesta manera el pare pelegrí, compleix el vot i la promesa del poble.


Malauradament aquest any 2021, a causa de la situació sanitària, el pare pelegrí farà el recorregut només amb 5 acompanyats per tal de no posar en perill la salut de les persones, complint totes les mesures de seguretat. Tot i això podeu seguir la tradició menjant una deliciosa coca de Sant Sebastià.


QUÈ ÉS LA COCA DE SANT SEBASTIÀ? I PER QUÈ ES DIU AIXÍ?

La gastronomia també té la seva part en aquesta tradició i és que el menjar típic són els cargols, els caramels i la coca de Sant Sebastià.


Any rere any, al Forn Can Corominas elaborem de manera artesanal, la tradicional coca de Sant Sebastià, també anomenada coca de greixons o llardons. Aquesta conté greixons, pinyols, farina, sucre i pell de llimona, entre altres ingredients.

Font: Elaboració pròpia


Si la voleu tastar no dubteu en passar al Forn Can Corominas on gaudireu de la coca de Sant Sebastià!


Teniu curiositats sobre aquesta llegenda? En voleu saber més? Doncs us recomanem un Reportatge elaborat el 2014 per TV3 i un recull de fotografies del 2019 fet pel Diari de Girona.



Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page