top of page
Foto del escritorForncancorominas

DEU REFRANYS SOBRE EL PA

En aquest article us portem un recull de deu refranys de la llengua catalana que parlen sobre el pa no només en un sentit estricte sinó també de forma figurada. Sovint s’usa el pa als refranys per fer referència a la bondat o el menjar com a necessitat primària.


QUÈ ÉS UN REFRANY I D’ON PROVENEN

Un refrany és una frase prefixada a la llengua amb un significat propi i que sovint té com a finalitat ensenyar-nos quelcom. Moltes vegades inclouen una rima que els fa més fàcils de recordar i a més, molts contenen comparacions o tenen significats figurats i no pas literals.


Els refranys acostumen a tenir un origen molt antic i n’hi ha de moltes temàtiques. Es transmeten de forma oral, tot i que també hi ha diversos reculls. Per aquest motiu ens mostren la tradició dels pobles en una època particular. I és que, qui no sap un refrany?


A continuació us fem un recull de deu refranys relacionats amb el pa! I expliquem el seu significat ocult.


RECULL DE REFRANYS DEL PA

Bon pa farem si la farina és bona.

Aquest refrany compara el fet que, si la farina és bona, obtindrem un bon pa, amb la bondat de les persones. Sovint usem expressions que comparen el pa amb la bondat com per exemple dir “ets un tros de pa” a una bona persona.


Pagès amb estil, guarda pa pel maig i llenya per l’abril.

Aquest refrany ens explica que el blat per fer el pa comença a brotar al maig i per tant hem de saber administrar el blat per tenir-ne durant tot l’any, ja que només se’n fa una collita. El mateix passa amb la llenya, l’hem de guardar fins a l’abril, ja que encara fa fred en aquest mes de l’any. El sentit figurat d’aquest refrany és que ens vol ensenyar i fer veure que no sabem el que vindrà i hem d’aprendre a ser responsables amb el que tenim.


Bon pa i bon vi escurcen el camí.

Què faríem sense menjar i beure? Són dos aspectes essencials per nosaltres, són el nostre carburant dia rere dia. El que ens vol ensenyar aquest refrany és que per fer un bon treball hem de disposar dels mitjans adequats per fer-lo.


Les penes amb pa fan de més bon passar.

Si ens fixem en el significat literal, ens diu que amb el pa alleuja el patiment. Això vol dir que el menjar és vital per les persones i tenir aliments ens pot fer més suportables les adversitats amb què ens trobem. Per tant, ja saps, el pa de Can Corominas et pot donar una miqueta d’alegria cada dia!


Blat en flor, als quaranta dies el pa al forn.

Aquest refrany ens explica que el blat està en flor, quan passen quaranta dies ja se n’ha fet farina i pa que està preparat per ser cuit al forn.


Qui té gana, somia pa.

Qui té gana i no té menjar somia pa com a símbol dels aliments. Per tant, la necessitat ens fa somiar quelcom que no tenim. No només fa referència al pa sinó a tot, al fet que somiem tot allò que volem i no tenim.


La taula que no té pa fa plorar, i la taula que no té vi fa patir.

És a dir, una taula on no hi ha pa fa plorar en relació amb la fam, en passar gana i una taula sense vi fa patir perquè li falta l’acompanyament, les persones amb qui estar.


Allà on no hi ha pa no hi ha pau.

Si no hi ha pa, hi ha gana i aquesta junt amb la pobresa provoca disgustos que no deixen que es visqui en pau. Es torna a fer servir el pa com a símbol del menjar com a necessitat primària.


A pa calent, clava-li la dent.

Què hem de fer quan hi ha pa calent? Clavar-li la dent. Per tant, no hem de desaprofitar les ocasions de tota mena que se’ns presenten, no les hem de deixar passar i sempre les hem d’aprofitar al màxim.


Migjorn? El pa en el forn.

Migjorn és el vent que prové del sud a la rosa dels vents. Aquest vent és calent i per això el refrany el compara amb la calor que desprèn el forn quan el pa s’està fent.



Font: Elaboració pròpia


Aquest ha estat el petit recull de refranys en català sobre el pa. I tu, en coneixies cap?




23 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Commenti


bottom of page